De Europese lidstaten moeten elk kwartaal een overzicht indienen over hun belastingdeals met grote ondernemingen.
Dat wil de Europese Commissie in haar strijd tegen belastingontduiking. De lidstaten zouden verplicht moeten worden deze informatie uit te wisselen, blijkt dinsdag uit conceptvoorstellen van het dagelijks bestuur van de EU, in handen van persbureau ANP.
De Europese Commissie benadrukt dat de uitgewisselde informatie in een database komt die alleen toegankelijk is voor de lidstaten en de commissie.
De EU-lidstaten moeten wel instemmen met het voorstel. Het Europees Parlement mag alleen zijn mening geven
Lidstaten (én bedrijven) zijn huiverig informatie te delen omdat het concurrentiegevoelig is. EU-Commissaris Pierre Moscovici van Economische en Monetaire zaken zal de plannen woensdag presenteren.
Belastingdeals multinationals
Brussel gaat bovendien onderzoeken of het mogelijk is om grote multinationals te verplichten duidelijk te maken hoeveel belasting ze per land betalen. Dat is onderdeel van een omvattend actieplan dat er voor de zomer moet komen.
De Europese Commissie heeft van belastingontduiking een speerpunt gemaakt, onder het motto: iedereen moet zijn deel aan belastingen betalen.
Onthullingen over mogelijk oneerlijke belastingdeals in Luxemburg (LuxLeaks) versnelden de inzet. De LuxLeaks is een smet op het blazoen van de huidige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, die minister van Financiën en premier van Luxemburg was toen de deals werden gesloten.
Starbucks in Nederland
Nederland en ook andere EU-landen liggen onder vuur over mogelijk oneerlijke belastingvoordelen voor grote multinationals.
De Algemene Rekenkamer concludeerde onlangs dat Nederland met zijn belastingafspraken niet uit de pas loopt met andere landen in Europa. Voor het kabinet is van belang dat de bedrijven zorgen voor banen in Nederland en de afspraken vooraf zekerheid geven over de belastinginkomsten.
De Europese Commissie onderzoekt voor Nederland de deal met de Amerikaanse koffieketen Starbucks. De Commissie vermoedt dat er sprake is van verboden staatssteun. Als de Nederlandse belastingafspraken met koffieketen Starbucks niet kloppen, dan wordt het beleid aangepast, stelde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën afgelopen november.
Deal Luxemburg met Amazon
Ook andere lidstaten liggen onder vuur vanuit Brussel. Zo zijn belastingvoordelen die internetwinkel Amazon geniet in Luxemburg in strijd met het Europees recht, stelden onderzoekers van de Europese Unie afgelopen januari in een voorlopige conclusie, die vrijdag werd gepubliceerd.
Volgens het onderzoek geniet het Amerikaanse bedrijf een illegaal voordeel ten opzichte van zijn concurrenten.
De belastingafspraken tussen Luxemburg en Amazon dateren uit 2003 en gelden nog steeds. Ze hebben effect op het Luxemburgse onderdeel van Amazon, waar dat bedrijf het grootste deel van zijn winst boekt. Door de belastingafspraken gaat de belastbare winst van Amazon omlaag en hoeft het concern minder af te dragen.
Amazon ontkent overigens dat het een ,,speciale behandeling" geniet van de overheid in Luxemburg.
Lees ook
'McDonald's bespaarde 1 miljard euro met belastingdeal Luxemburg'
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl